Geschreven door Guido Kortleven

Het regenseizoen is begonnen. Niet alleen in Senegal, maar ook hier in Nederland. Vaak vergelijken we nog, want de afgelopen vier jaar hebben we toch in twee werelden geleefd. Een wereld aan boord en een wereld in Nederland. 22 juli was het zover: Op die datum in 2019 zette ik (Guido) voor het eerst voet aan boord van de Africa Mercy. Na een week gevolgd door de rest van de familie. Als we nu terug kijken naar de foto’s zijn de jongens enorm gegroeid, zowel in de lengte, als qua wijsheid/volwassenheid. Zelf hebben we ook onvergetelijke lessen geleerd in de afgelopen jaren. Niet alleen qua cultuur en wereldbeeld, maar zeker wat betreft het geloof in onze God en het vertrouwen dat Hij voor ons zorgt, waar we ook zijn.

Neem nu de afgelopen weken. Even terug naar mei dit jaar. Onze vorige blog eindigde met een update van Marie-Anne. Kort na die blog vloog ik weer terug naar de Global Mercy. Het gezin was in een relatief stabiele situatie. We mochten verblijven in de pastorie in Krimpen aan den IJssel, de jongens gingen naar school, konden zelfs zelfstandig op de fiets naar school en Marie-Anne had regelmatige controles bij de verloskundige. Alles liep op rolletjes. Fijn om zo te vertrekken.

Ik zou de laatste weken van de field service in Senegal aan boord zijn, om alles netjes af te kunnen ronden. Nadat de Global Mercy was ingericht als ziekenhuisschip, zijn we direct in field service gegaan. Eigenlijk was de projectfase nog niet volledig afgerond of we gingen direct een drukke field service in. Er was niet echt de tijd om alles in de biomed workshop (de werkplaats van de medische techniek) goed een plaats te geven. Denk dan aan gereedschap en reserve-onderdelen (om medische apparatuur weer snel te kunnen repareren) maar ook aan werkprocessen. Alles een goede plek geven, zodat je niet veel loopt te zoeken. Ik heb deze laatste weken van die field service kunnen gebruiken om dit goed in te richten. Doordat de uitgerekende datum, wanneer we de baby verwachten, precies rond de tijd is dat de Global Mercy voor haar volgende field service naar Sierra Leone gaat, kan ik niet aanwezig zijn om mijn vervanger in te werken. Het is daardoor extra belangrijk om alles geordend te hebben, zodat het makkelijker op afstand uit te leggen is. Het was mooi om te zien hoe het team tijdens de maand van mijn afwezigheid in mei functioneerde. Eén van de biomeds (medisch technici) had zich gericht op preventief onderhoud, waardoor het ziekenhuis een veilige plek blijft voor onze patiënten. Een ander had zich gericht op alle dagelijkse storingen, waardoor beide andere technici niet continue onderbroken werden tijdens hun werkzaamheden. Terwijl de derde biomed zich had gericht op het inventariseren van reserve-onderdelen. Dit is een belangrijke taak, want als je niet weet wat je voor onderdelen in huis hebt, kan het zijn dat een reparatie onnodig lang op zich laat wachten, waardoor mogelijk patiënten hun enige kans op een levensveranderende operatie mislopen. Eind juni net voordat het schip vertrok vanuit Senegal, vloog ik weer terug, naar Marie-Anne en de kinderen. Het schip was nagenoeg klaar voor de vaart en goed georganiseerd. Een vruchtbare maand aan boord.

Panorama Port of Dakar.jpg

Uitzicht op de haven van Dakar, net voor vertrek in juni.

Het was goed om weer terug in Nederland te zijn. Tijdens mijn verblijf in Senegal, kreeg Marie-Anne te horen dat we de pastorie weer moesten verlaten. De gemeente in Krimpen had een dominee beroepen. Heel mooi voor de gemeente, lastig voor ons. Opnieuw een verhuizing, nu net voor de bevalling. We wisten echter vooraf dat deze mogelijkheid er was. Toen we naar Nederland kwamen in april, hadden we echter geen opties. We vertrouwden erop, dat God Die iedere keer voorziet, ons ook dit keer zou helpen, mochten we weer uit het huis moeten vertrekken.

Daarom zeg Ik u: Wees niet bezorgd over uw leven, over wat u eten en wat u drinken zult; ook niet over uw lichaam, namelijk waarmee u zich kleden zult. Is het leven niet meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding? Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u ze niet ver te boven? Mattheus 6:25-26

Heel veel vrienden en bekenden gingen voor ons op zoek naar een woning. Onze Thuisfront Commissie (TFC) speelde hierin ook een belangrijke rol, om dit allemaal te coördineren. Zeker omdat Marie-Anne er in Nederland alleen voor stond en ook nog voor de vier kinderen moest zorgen (alhoewel één nog ingepakt zit), was deze hulp zeer welkom. We waren verwonderd over de opties die binnen stroomden. Verschillende mensen boden hun huis aan of kwamen met andere creatieve oplossingen. We zijn dankbaar dat zoveel mensen zulke praktische hulp aanboden. Binnen drie dagen nadat we gehoord hadden dat we uit de pastorie moesten vertrekken, werd Marie-Anne gebeld door een (toen nog) onbekende mevrouw. Via, via had ze gehoord van onze situatie. Hun huis stond te koop, maar er waren nog geen serieuze kopers op af gekomen. Op zich een vreemde situatie in de huidige huizenmarkt. Juist toen zij zich met haar man afvroeg wat God hier voor bedoeling mee zou hebben, hoorden ze van onze situatie af.Maarten verhuisdoos.jpg

Verhuizen.jpg

Zo komt het dat we vier weken geleden, met hulp van diverse familieleden en vrienden, konden verhuizen naar een plek waar we tot het einde van ons verblijf in Nederland (waarschijnlijk eind oktober) verblijven mogen. We zien hier opnieuw Gods trouw en zorg in. De afgelopen jaren hebben we dit al zoveel keer mogen ervaren. Natuurlijk zouden we het liefst gelijk op deze plek terecht zijn gekomen, zodat we niet opnieuw hoefden te  verhuizen. Maar dan hadden we niet Zijn bijzondere zorg op deze manier kunnen zien. Hij zorgde niet altijd op de momenten dat wij het wilden, maar wel altijd op de juiste tijd.

Babybox klaar.jpg

De komende weken hopen we onze baby in de armen te kunnen sluiten. Als gezin van zes hopen we ons daarna voor te bereiden op onze terugkeer aan boord, met alles wat daarbij komt kijken. Denk aan het vernieuwen van paspoorten, maar ook het aanvragen van een nieuw paspoort voor de kleine, vaccinaties, enzovoorts. Daarnaast werk ik aan diverse projecten vanuit Nederland. Ik ben momenteel bezig om trainingsmodules te ontwikkelen voor de software die we aan boord gebruiken. Zo kost het in de toekomst minder tijd om nieuwe biomeds in te werken. Daarnaast ben ik bezig om de juiste informatie voor onderhoud en reparatie van de medische apparatuur in dit systeem te zetten. Denk hierbij aan vragen zoals: Welk onderhoud moet er uitgevoerd worden? Hoe vaak? Welke onderdelen en gereedschap zijn hiervoor nodig? Hoeveel kost dat?

Maarten.jpg

Maarten "aan het werk" in mijn thuiskantoor

Dit moet er toe leiden dat het ziekenhuis een veilige plek blijft voor onze patiënten, maar ook dat we als organisatie goed omgaan met de giften die we krijgen (goed rentmeesterschap). Zo kunnen we ook deze tijd in Nederland weer goed gebruiken, zij het op een andere manier, om aan de missie van Mercy Ships bij te dragen: "We streven ernaar het voorbeeld van Jezus te volgen, en hoop en genezing te brengen naar de vergeten armen." Voor alles is een tijd. Net zoals er een tijd is voor zonneschijn en voor regen. Op dit moment genieten we van de heerlijke afwisseling tijdens de Nederlandse zomer. Met af en toe regentijd... Soms regent het druppels, soms regent het zegeningen. 

Gebedspunten:

  • WIlt u met ons mee danken voor Gods trouwe zorg, onder andere met alle hulp rondom de verhuizing en een ander huis, maar ook voor babyspullen en dergelijke?
  • De Global Mercy is op dit moment onderweg naar Sierra Leone. Bidt u mee voor een behouden vaart en een goede field service, waarin veel mensen geholpen mogen worden? 
  • Op korte termijn hoopt Marie-Anne te bevallen. Wilt u bidden voor gezondheid voor moeder en kind en een goede kraamperiode?

Gesprek laden